10 riscuri de asumat când mergi la un concert


Cea mai bună opţiune pentru o ieşire cu prietenii sau chiar de unul singur e, evident, un concert. Şi nu vorbesc despre concertele lui Bieber sau alţi prefăcuţi cu faima urcată la cap, vorbesc despre un concert adevărat, un concert metal.
Bineînţeles, există anumite riscuri pe care trebuie să ţi le asumi când participi la un astfel de eveniment şi trebuie să fi pregătit pentru asta din momentul în care ai hotărât că vrei bilet. Te pregăteşti sufleteşte, te îmbraci şi încalţi potrivit, te asiguri că ai fost de cinci ori la baie înainte să pleci şi că ai destui bani să-ţi iei ceva de băut că sigur o să crăpi de sete în câteva ore de efort fizic, pentru că asta e un concert: efort fizic. Sărit, headbang, mosh-uri, walls of death, dat din mâini, totul. Mă rog, n-o să simţi durerea decât după.

Riscul #1: părul.
Pletos fiind şi pregătit pentru o sesiune de headbang alături de fraţii tăi, o să mergi cu părul desprins, la fel ca ceilalţi. Şi tu, şi ei, veţi avea brăţări sau inele care se vor agăţa în păr şi care dor ca naiba. Nu glumesc. Doare al dracului de rău când te apucă unu din greşeală şi trage cu toată forţa şi nici nu te aude că e muzica tare. Sau transpiri şi părul tău se lipeşte de mâinile altora, sau părul altora de mâinile tale. În ambele cazuri e ciudat, pentru că simţi ceva lipit de tine şi-ţi pare rău de săracu' om al cărui păr l-ai distrus cu secreţiile corpului tău. Şi cu siguranţă o să-ţi mănânci părul sau cineva o să-ţi dea o pleată peste moacă sau tu lui, deci nu te enerva degeaba.

Riscul #2: călcatul pe picioare.
Nu e ca şi cum la un concert stai ca pensionarii pe scaun şi asculţi soprane îmbrăcate în rochii elegante. Nope. Stai în picioare câte ore e nevoie fără să te plângi. Şi alţii o să te calce în timpul unui mosh sau când trec pe lângă tine sau oricând altcândva. De-asta trebuie să te încalţi cu ceva care ştii că-ţi protejează degetele şi nimeni nu te poate descălţa uşor, că sigur n-ai unde să te apleci să-ţi legi şireturile sau să-ţi prinzi breteluţele la săndăluţele tale roz şi scumpe luate de tati şi mami. Nu că cineva are fi destul de prost încât să vină în sandale la un concert.

Riscul #3: mosh pit, wall of death, pogo.
Întotdeauna, absolut întotdeauna, indiferent dacă trupa e cunoscută sau nu, dacă sunt mulţi oameni sau nu, întotdeauna vor avea loc mosh-urile, walls of death sau pogo, poate chiar toate la acelaşi concert. Nu trebuie să te pişi pe tine de frică dacă auzi de aşa ceva. Poţi foarte bine să stai de-o parte dacă nu te atrage aşa ceva sau dacă ţi-e frică. De ce să-ţi fie frică? 
Într-un mosh sau wall of death poţi cădea şi să te calce toţi în picioare, poţi fi lovit din greşeală, cineva poate să-ţi rupă hainele din greşeală, poţi fi tras de păr şi o grămadă de chestii care vor provoca durere mai mică sau mai mare. Astea nu-s acte de violenţă, fiind câteva reguli pe care le ştii şi fără să ţi le spună cineva şi trebuie respectate. Pentru că rockerii şi metaliştii nu sunt animale însetate de sânge, sunt mai umani decât preoţii prefăcuţi.
  1. Fără violenţă. Nimeni nu loveşte pe nimeni pentru că vrea, ci pur şi simplu se întâmplă. E imposibil să nu fie cineva lovit câtuşi de puţin într-un mosh sau wall of death.
  2. Dacă cineva cade şi poţi ajunge la el, ridică-l cât mai repede. Încearcă măcar, n-o să mori. Dacă pici şi tu, alţii o să te ajute să nu ajungi clătită.
  3. Respectă oamenii de pe margine. Nu-i trage după tine în mosh, ei au rămas acolo pentru un motiv şi tu n-ai dreptul să tragi de ei să se alăture.
  4. Ajută oamenii care vor să iasă. În cazul în care eşti pe margine sau vezi pe cineva că vrea să iasă, încearcă să ajuţi persoana respectivă, nu s-o tragi înapoi.
  5. Ai găsit ceva ce nu-i al tău, nu-l păstra. Caută persoana respectivă şi înapoiază-l, chiar dacă e o biată brăţară. Orice nu e al tău, caută să-l dai înapoi. Şi dacă cineva întreabă "asta e a ta?" şi nu e, nu spune că e. Regula asta se aplică oricând şi oriunde, nu doar într-un mosh.
Riscul #4: crowd surfing.
Aici sunt două situaţii, iar prima e când tu eşti cel care e purtat pe braţe. Trebuie să ştii că unii nu sunt atenţi sau nu au forţă şi e foarte posibil să cazi, să-ţi pierzi ce ai prin buzunare, brăţări sau orice altceva, o să simţi mâini peste tot pentru că trebuie să te ţină bine. În cazul în care îţi plac fetele, ai noroc să atingi funduri, probabil ţâţe şi să nu te ia nimeni la pumni. Şi ar fi bine să nu loviţi oamenii sub centură, asta e considerată violenţă şi noi nu facem d-astea. Sau să pipăiţi intenţionat, asta e lipsă de respect.
A doua situaţie e când eşti în partea de jos şi trebuie să oferi, la rândul tău, suport celui de deasupra în momentul în care ajunge la tine. S-ar putea să-ţi dea un picior în cap, s-ar putea să-l atingi din greşeală la subţioară şi să fie transpirat. N-o să-ţi placă, dar n-ai dreptul să te plângi din moment ce ai plecat de-acasă ştiind ce te aşteaptă.

Riscul #5: oamenii înalţi.
Eu sunt destul de înaltă, probabil am ajuns pe la 1,75 sau cam aşa, şi tot am probleme cu oamenii mult mai înalţi decât mine care se pun în faţă. Şi e şi mai grav când sunt mai mulţi şi nu vezi nici din stânga sau dreapta. Dacă ai un amic mai forţos şi ai o greutate mică şi-l convingi să te ridice pe umeri, norocul tău. N-o să te înjure nimeni sau, cel puţin, n-o să urle la tine DĂ-TE BĂ JOS CĂ NU VĂD, ştiind că dacă ar fi avut ocazia să fie în locul tău, s-ar fi simţit nasol. Soluţia e să te pui în mişcare până-ţi găseşti un loc bun, preferabil să mergi mai aproape de scenă, dar acolo sunt mereu cei mai cei dintre headbangeri, deci dacă nu vrei plete peste ochi sau nu eşti unul dintre ei, nu merge acolo.

Riscul #6: setea.
De obicei băuturile sunt mult mai scumpe decât le-ai găsi într-un magazin sau la un bar într-o zi normală de lucru. Preţurile cresc considerabil pentru că nu ai voie să aduci nimic din afară, fiind nevoit să dai vreo 6 sau 7 lei pe o sticlă de apă la jumate sau peste 10 lei pe o bere, iar tu ai plecat de acasă cu foarte puţin şi nu-ţi permiţi să stai hidratat pe toată durata evenimentului.

Riscul #7: fumul de ţigară.
Nu toţi metaliştii sunt fumători, iar dacă evenimentul are loc într-un loc închis, tu n-ai treabă cu ţigările şi fumatul nu este interzis în interior, o să te usture ochii al naibii de rău după câteva ore, o să tuşeşti şi toate cele. Poate cineva o să-ţi dea foc la păr din greşeală, dar hai să nu ne gândim la cele mai nenorocite scenarii. Ştim să avem grijă, că doar şi noi avem păr şi nu ne-ar conveni să ia foc după ce-am petrecut atâţia ani împreună la bine şi la rău.

Riscul #8: distanţa.
Unii au norocul să stea aproape de locaţia evenimentului, iar alţii vin de la mama naibii - de exemplu eu. Trebuie să-ţi organizezi banii în aşa fel încât să-ţi ajungă de drum (tren, metrou, taxi, tramvai, autobuz, depinde de locaţie), de cazare, mâncare, apă, ţigări dacă eşti fumător, ceva merchandise şi ceva de băut pentru că o să mori după câteva ore şi, după cum am spus, preţurile la băuturi sunt al naibii de ridicate în momentul respectiv.

Riscul #9: banii.
E cam acelaşi lucru cu distanţa. Poate unele persoane îşi permit să se distreze la maxim, dar alţii au o anumită sumă, mai ales dacă sunt mai tineri şi au bani de la părinţi, mai ales dacă vin din altă parte şi trebuie să ajungă şi acasă. Merch-urile vor fi scumpe, băuturile sunt scumpe, apoi urmează mâncare, transport şi cazare pentru cei veniţi din afara localităţii respective. De asta mor de frică, pentru că la Rockstadt o să am nevoie de probabil cel puţin 10 milioane să supravieţuiesc patru-cinci zile plecată de acasă cu tot cu transport. Două sau trei mese pe zi, apă, ceva bere că nu strică, poate ceva merch, iar toate astea în cadrul festivalului, unde preţurile o să fie mari, apoi transportul de acasă la Bucureşti şi de la Bucureşti la Braşov, apoi la locaţia festivalului. Şi înapoi. Pentru că de ce nu?

Riscul #10: durerile de după.
Mergi la un concert să sari, să cânţi, să dai din cap. Am spus mai devreme că asta e un fel de efort fizic, deci aşa apare şi febra musculară imediat ce ai oprit activitatea. În noaptea respectivă o să mori de picioare şi n-o să poţi să dormi bine. Apoi începe durerea de gât şi câteva zile o să-ţi fie imposibil să-l mişti după cum vrea muşchiu' tău sau să te mişti în somn fără să simţi că te doare gâtul. Probabil o să te doară şi-n gât dacă ai urlat mult. O să te doară cam tot corpul pentru o zi, dar n-o să-ţi pară rău. Şi dacă-ţi pare rău, înseamnă că n-ai vrut să mergi la concertul respectiv.

Mai multe şanse să mori ai când mergi pe stradă deci ce-s 10 riscuri micuţe legate de distracţie?

1 spells:

lavander spunea...

faină postare, chiar aveam nevoie de nişte sfaturi în legătură cu pogo-urile şi mosh-urile în mijlocul cărora mă trezesc brusc:):)