Categorii de anime şi manga

De fiecare dată când vreau să văd un anime, mă uit la categoriile/genurile în care se încadrează. Unele sunt uşor de recunoscut, ca romance, action, horror etc, dar unele sună ciudat şi mulţi habar n-au ce înseamnă, de exemplu seinen sau josei. Pentru că mă plictisesc şi n-am chef de scris recenzii, am zis să explic pe româneşte fiecare gen de anime şi manga.ACTION - De obicei, tot ce se încadrează în această categorie se bazează pe lupte şi forţă fizică. Personajele iau decizii rapide, de obicei sunt câteva fete frumoase care să mai strice treaba, dar n-au niciun rol romantic - excepţie face cazul în care anime-ul sau manga se încadrează şi la genul romance. (ex. Naruto)

ADVENTURE - Personajele explorează locuri noi, trec prin multe situaţii complicate. Acest gen e asociat destul de des cu o lungă călătorie în care personajele întâlnesc oameni noi şi toate cele. (ex. One Piece) 

CARS - N-am văzut un anime care să se încadreze aici, dar totul se învârte în jurul maşinilor sau curselor de maşini. Nu e foarte des întâlnit pentru că de obicei se încadrează şi la action. (ex. Initial D)

COMEDY - Situaţii penibile, glume proaste, sarcasm, umor negru, tot tacâmul pentru a face audienţa să râdă. (ex. Ouran High School Host Club)

DEMONS - Un anime sau o manga unde, evident, demonii sunt reali şi personajele au de-a face cu astfel de creaturi, ba chiar sunt sau devin demoni. (ex. Kuroshitsuji)

DRAMA - Personajele acestor gen întâmpină situaţii complicate, sentimentele o iau razna, trecutul lor nu e deloc fericit sau prezentul. De obicei au un mesaj mai puternic decât orice alt gen. (ex. Myself; Yourself)

ECCHI - Conotaţii sexuale. De obicei sâni mari, evidenţi, şi chiloţei. A nu se confunda cu hentai, pentru că ecchi e doar puuuţin mai inocent. (ex. To Love-Ru)

FANTASY - O lume mitică, zâne, dragoni, elfi, magie, unicorni, cavaleri, prinţese şi toate cele. (ex. Akatsuki no Yona)

GAME - De obicei personajele au o obsesie pentru jocuri pe calculator, jocuri de masă. Acest gen nu conţine violenţă sau orice altceva, decât în cazul în care jocul în sine are violenţă. (ex. Sword Art Online)

HAREM - Un anime care are ca protagonist un băiat înconjurat de o grămadă de fete frumoase. De obicei, progatonistul sfârşeşte prin a locui cu "haremul" sau ajunge într-un loc unde-şi petrece o mare parte din timp cu ele involuntar. Deseori el e timid, n-are experienţă cu fetele şi-aşa mai departe, iar ele au diferite personalităţi, printre care cele mai cunoscute sunt: sora mai mică, tipa deşteaptă, tipa indiferentă, tipa mult prea îndrăzneaţă, tipa băieţoasă şi tipa matură. (ex. Asu no Yoichi!) Există varianta de reverse harem, unde personajul principal e o fată înconjurată de băieţi drăguţi. În ambele cazuri, personajul principal e "love interest-ul" membrilor haremului, dar de multe ori nu sfârşeşte cu nimeni pentru că majoritatea anime-urilor sunt făcute după dating sims. (ex. Starry Sky)

HENTAI - Fără plot, practic. Doar sex. Mult sex fără sens. Scene explicite, replici nasoale. (ex. Discipline)

HISTORICAL - Acţiune plasată în trecut, de obicei inspirate din poveşti, războaie, molimi sau lucruri neclare. (ex. Hakuouki Hekketsuroku)

HORROR - Multe scene menite să sperie audienţa, cum ar fi vărsare de sânge, demenţă combinată cu violenţă şi câteva lame ascuţite, fantome, monştri şi-aşa mai departe. (ex. Tokyo Ghoul)

JOSEI - Anime-urile şi manga încadrate în categoria josei sunt diferite faţă de cele încadrate în categoria shoujo. Personajul principal e o femeie tânără, care are mai mult de 18 ani şi e destinată audienţei mai mature datorită întâmplărilor care au loc şi care nu pot fi înţelese de fetele mai tinere. De obicei au puţin conţinut erotic, decizii grele de luat, probleme la serviciu, în viaţa sentimentală şi de familie şi sunt destinate audienţei feminine. (ex. Paradise Kiss)

KIDS - Anime sau manga special create pentru copii, cu teme uşoare de înţeles şi personaje drăguţe, uneori educative, cu animale şi personajul principal e apropiat de vârsta audienţei. (ex. Tonari no Totoro)

MAGIC - Vrăjitori şi vrăjitoare, fie cu pălării ascuţite şi bastoane, fie cu rochiţe kawaii şi bastoane. Magic şi fantasy nu sunt acelaşi lucru, chiar dacă ambele conţin teme magice. (ex. Sailor Moon)

MARTIAL ARTS - Judo, karate, tae-kwon-do, chiar şi box. Un subgen al acţiunii, conţine lupte cu sau fără arme, ca shuriken sau nunchaku. (ex. Katanagatari)

MECHA - Termenul de mecha e de obicei folosit pentru a semnaliza folosirea roboţilor gigantici sau a androizilor, venind de la mechanical. (ex. Aldonah.Zero)

MUSIC - De obicei personajele principale sunt cântăreţi sau au o pasiune arzătoare pentru muzică. (ex. Nana)

MYSTERY - Acţiunea şi comportamentul personajelor duc la dezvăluirea anumitor secrete care pot elucida un mister sau mai mult. Nu înseamnă neapărat rezolvarea unei crime. (ex. Another)

PARODY - Cunoscut şi ca spoofs. Subgen al comediei, parodia e o imitaţie a altor întâmplări istorice sau care aparţin altor anime-uri, cărţi etc, unde fazele comice sunt exagerate spre amuzarea audienţei. (ex. Lucky Star)

POLICE - O organizaţie poliţistă are un rol important. (ex. Inferno Cop)

PSYCHOLOGICAL - Nu, nu are legătură cu fazele de genul "sunt trist, dar am învăţat să fiu fericit" aşa cum cred majoritatea oamenilor. Tot ce se încadrează în această categorie include personaje principale care se joacă cu mintea altuia pentru a-l aduce în pragul nebuniei, au jocurile lor de inteligenţă. (ex. Death Note)

ROMANCE - Dragoste. Iubire. Atracţie. Cum vreţi să-i spuneţi. Personajele sunt îndrăgostite, luptă pentru dragostea lor. (ex. Romeo x Juliet)

SAMURAI - Ă... da. Samurai. (ex. Rurouni Kenshin)

SCHOOL - De obicei personajele sunt elevi, majoritatea acţiunii are loc la şcoală. Deseori scris ca school life. (ex. Kare Kano)

SCI-FI - Multă tehnologie avansată, ştiinţă, extratereştri, un viitor îndepărtat. (ex. Aeon Flux)

SEINEN - Acelaşi lucru cu josei, doar că ţinta e audienţa masculină. (ex. Arakawa under the bridge)

SHOUJO - Anime şi manga destinate audienţei feminine tinere, care au ca personaje principale fete cu vârste de până în 18 ani şi întâmpină probleme în dragoste, la şcoală, uneori şi ceva magie. (ex. Ao Haru Ride)

SHOUJO AI - "Girl love" se bazează pe o legătură puternică între două personaje feminine, fie romantică sau doar de prietenie. (ex. Maria-sama ga Miteru)

SHOUNEN - Anime şi manga care au ca ţintă audienţa masculină tânără. De obicei se învârte în jurul luptelor, prieteniei sau super puteri. (ex. Beelzebub)

SHOUNEN AI - "Boy love", a nu se confunda cu yaoi. O relaţie strânsă între două personaje masculine, romantică sau de prietenie. Audienţa e în mare parte formată din fete. (ex. Sekaiichi Hatsukoi)

SLICE OF LIFE - Totul se concentrează asupra vieţii de zi cu zi a personajului principal. De obicei apar sentimente puternice, emoţii, gânduri profunde, probleme cu familia sau prietenii, adică tot ceea ce întâmpină cineva în viaţa de zi cu zi. Plot-ul nu e clar, iar synopsis-ul are de obicei la final "ce se va întâmpla oare?" (ex. Ookami Shoujo to Kuro Ouji)

SPORTS - Mult sport. Personajele fac parte dintr-o echipă, trăiesc pentru sportul respectiv, depun mult efort şi ataşează multe sentimente sportului, nu vor să facă altceva în viaţă în afară de asta. (ex. Kuroko no Basket)

SUPER POWER - Personajele au puteri cu mult peste limita umană, cum ar fi forţă fizică exagerată, abilitatea de a zbura, de a deveni invizibil etc. (ex. Guilty Crown)

SUPERNATURAL - Demoni, fantome, zombie, îngeri şi alte creaturi paranormale. (Owari no Seraph)

VAMPIRE - Personajul principal e vampir sau vampirii au un rol important în poveste. (ex. Vampire Knight)

YAOI - Acte sexuale explicite între personaje masculine. Audienţa e în mare parte feminină. A nu se confunda cu shounen ai, care se bazează pe sentimente şi e varianta inocentă. (ex. Kizuna)

YURI - Acte sexuale explicite între personaje feminine. A nu se confunda cu shoujo ai. (ex. Sakura Trick)