Animație: Over the garden wall (2014)


Desene animate? Da, vă rog. Desene animate care să mă facă să plâng? Dublu da, vă rog.

Over the Garden Wall (animated miniseries) poster.jpg
Să uităm de oamenii ăia care zic "da' ce mă, mai ești copil să te uiți la desene animate?" și să vorbim despre Over the garden wall, o miniserie de animație creată de Patrick McHale pentru Cartoon Network care, să recunoaștem, e pe ducă și susținut doar de câteva serii ca Gumball, Steven Universe sau Adventure Time. Dacă te-ai săturat de desene animate 3D, pline de așa-zișii supereroi și în nșpe variante (Ben 10 și Scooby Doo, mă refer la voi) și vrei ceva simplu, bine gândit și drăguț, asta e ceea ce cauți.
În astea zece episoade a câte zece minute fiecare, îi însoțim pe Wirt și Greg într-o aventură spre casă și plângem în fața ecranului. De ce plângem? N-o să zic, dar plângem. Adică eu am plâns. Atât de rău am ajuns, plâng la desene animate. 
Wirt (Elijah Wood) și Greg (Collin Dean) sunt frați vitregi și cumva, la început n-avem habar cum, se pierd într-o pădure dubioasă. Și nici nu știm de ce Greg are un ceainic pe cap și de ce Wirt arată ca un plod Merlin care a dat fail la alesul hainelor de dimineață, dar astea le aflăm la final și totul are sens.
Acești doi minunați domnișori dau de multe creaturi ciudate care vor fie să-i mănânce, fie să îi tortureze, fie să-i ajute. Apoi apare Beatrice, o pasăre albastră și o să-i însoțească mai departe, dispărând ocazional pentru că de ce nu.
Personajele sunt desenate simplu, cu cap rotund, urechi și ochi mari, îmbrăcate oarecum amuzant - serios, o piticanie cu un ceainic pe cap, ce  ți-ai putea dori mai mult de la viață? - fără chestii complicate. Fundalurile sunt colorate, personajele sunt colorate, povestea e genială pentru că la final există un antagonist principal și după ce scapă de el - să fim serioși, evident c-o să scape de el că altfel nu e final - aflăm și de ce sunt îmbrăcați așa.
Ce mai e fain e că începutul și finalul sunt făcute în oglindă, adică seria se deschide cu o broască cântând la pian și se închide la fel. Stilul ăsta simplist și complex în același timp de animație prinde bine la public după cum se vede în Adventure Time, Steven Universe sau chiar și Flapjack. Sunt asemănătoare, ba chiar mi se pare că stilul din Over the garden wall e o combinație între Adventure Time și Flapjack, deși au creatori diferiți.
Deci lăsați oamenii care râd de voi că vă plac desenele animate și uitați-vă la cât mai multe care sunt simple și drăguțe, nu Lego sau Clone Wars sau alte tâmpenii care-s la fel.