Film: Arrival (2016)

Actori: Amy Adams, Jeremy Renner
Director: Denis Villeneuve
Writers: Eric Heisserer, Ted Chiang
IMDB rating: 8.4
Plot: A linguist is recruited by the military to assist in translating alien communications.


Când vezi genul SF te gândești imediat "mamă, ăsta-i cu extratereștri care vor să ne cucerească" și bineînțeles că asta am crezut și eu despre Arrival. Ca în fiecare film, vedem viața normală a personajelor, toate bune și frumoase, apoi apar extratereștrii și deja începe distracția.
Păi, să vedem. Arrival. În regia lui Villeneuve. Ar trebui să știi deja după numele ăsta că nu-ți pare rău că dai banii pe bilet pentru că dacă-s șanse să nu-ți placă scenariul, sigur îți place modul de filmare.
Bazat pe "Story of your life", un short scris de Ted Chiang și publicat în 1998, Arrival e un mod nou de a prezenta filmele cu ființe de pe alte planete fără banalul "am venit să cucerim planeta și să omorâm toți oamenii". Aici apar niște chestii mari, un fel de boabe de fasole sau de cafea, niște pietre gigantice, cum vreți voi să le spuneți, și aterizează în mai multe zone ale planetei. Louise Banks (Amy Adams) este "recrutată" de armata Statelor Unite pentru a descifra limbajul extratereștrilor, alături de fizicianul Ian Donnelly (Jeremy Renner) - la care era să strig "HAWKEYE" și să enervez ăia câțiva oameni care mai erau în sala de cinema. Aceștia sunt trimiși în navă, piatră, fasole, ce-o fi, să "comunice" cu vizitatorii nepoftiți care au băgat toată planeta în sperieți. Aici e o chestie faină: nava extraterestră nu are o grămadă de lucruri sofisticate, tehnologie avansată sau holograme, ci pur și simplu e goală. E o chestie mare, practic cu o singură intrare jos, cu gravitație dubioasă și o "fereastră" la capăt unde vin misterioșii musafiri.
Acum, Louise și Ian, alături de alți membri ai echipei, încearcă să comunice. Cum? Prin mai multe metode, cele mai eficiente fiind mimica și scrisul. Deși acești extratereștri sunt niște caracatițe uriașe cu șapte tentacule (heptapozi) și destul de înspăimântătoare, înțeleg ceea ce li se spune. Pentru o bună bucată de vreme, Louse și Ian alături de echipele lor reușesc să descifreze o parte destul de bună din limba heptapozilor, Ian chiar dându-le nume: Abbott și Costello, pentru că erau doar doi care apăreau și face referire la o comedie.  
Tot timpul investit în descifrarea limbii heptapozilor este necesar pentru a le putea pune marea întrebare - nu, nu "te măriți cu mine?" - și anume care e motivul pentru care au venit pe Terra. Și, evident, pentru că totul mergea bine, cineva trebuie să dea cu piciorul la tot și să-i supere pe Abbott și Costello, iar ei să-și ia tălpășița alături de celelelate rude împrăștiate pe la noi și să bage în sperieți toți oamenii de pe planetă mai rău decât îi băgaseră deja.
Care-i motivul pentru care se află aici? Ce se întâmplă cu Louise și planeta? Aș putea să spun, dar spoilerele sunt nasoale, deci o să spun atât: plot fucking twist. Și dacă nu vă atrage ideea, merită văzut pentru efecte, pentru modul de filmare impecabil al lui Villeneuve și pentru că oricând e bine venită o nouă abordare asupra filmelor cu extratereștri, care să fie chiar diferită față de toate bum-bum-urile și "du-mă la șeful tău"-urile.